Jacques en Heleen Vanderstraeten: “Discipline is belangrijk om elke dag voor de hoogste kwaliteit te gaan”

Storyteller: Karolien Stevens

Fotograaf: Ilse Van Mileghem

Copywriter: Anne-Fleur Kamst

Dag lieve vrienden, hebben jullie de heerlijke speculaas van Bakkersdochter al geproefd? Jacques Vanderstraeten is een gepassioneerde bakker in hart en nieren. Samen met zijn dochter Heleen baat hij de winkel Bakkersdochter in de Minderbroedersstraat uit. Hun handelsmerk? Ongetwijfeld de hoogstaande kwaliteit en versheid van hun producten. Dagelijks bakken ze alles kraakvers – en dat op een eerlijke en duurzame wijze. Ik ben een grote speculaas-fan en garandeer jullie dat die van Bakkersdochter onevenaarbaar is! Ik liep dus op wolkjes toen ik Jacques en Heleen tijdens een persoonlijk gesprek alles mocht vragen over hun unieke concept. Ondertussen zijn ze 1 jaar en 4 maanden open en nog dagelijks ontdekken nieuwe klanten hun ruim en uniek assortiment

Passie voor het bakkersvak

Als zestienjarige startte Jacques de bakkersopleiding aan de Hotelschool in Hasselt. Gelijktijdig begon hij in de bakkerij van zijn moeder. Na zijn opleiding werkte hij eerst een aantal jaren als ‘chef patissier’ bij Tomsin. Toen ook zijn broer de bakkersopleiding afrondde en in de familiezaak stapte, besloot Jacques het over een andere boeg te gooien: hij ging lesgeven aan de Hotelschool. “Daar kon ik hart en ziel in mijn vak steken”, vertelt Jacques gepassioneerd, “En was mooi meegenomen dat ik tijdens de vakanties mijn moeder kon helpen in de bakkerij.” Ondertussen staat Jacques al vierendertig jaar voor de klas. “Het geeft me zoveel voldoening dat ik aan mijn studenten mijn passie voor het vak, ondernemingszin en een oog voor kwaliteit kan doorgeven”, zegt hij trots.

Van pop-up naar nieuw avontuur

Dochterlief Heleen stond op haar beurt op haar vijftiende bij haar tante achter de toonbank. “Ik hou ook heel erg van gebak”, steekt ze laconiek van wal. Toen Heleen hoorde over de pop-up Design & Food Market in Hasselt, wist ze meteen wat ze wilde: “Een stand met de beste speculaas van de hele stad!” En zo geschiedde. Twee maanden lang bemande ze met haar vader een kraam in de Maastrichterstraat. “Naast ons stond De Superette met hun heerlijk Bokrijk-brood”, vertelt ze, “De verkoop liep vlot en papa had zijn handen vol met het bakken van speculaas. Tegen het einde van die pop-up had ik de smaak helemaal te pakken”, zegt Heleen met een grote glimlach. 

De Superette zocht een plek in Hasselt om hun Bokrijks zuurdesembrood aan de man te brengen en vond die bij Jacques en Heleen. Het brood, met een mooie korst op basis van biologisch meel, wordt gebakken in een houtoven. “Egt, de ambachtelijke bakkerij die het Bokrijk-brood produceert, gebruikt enkel graan dat lokaal geteeld, biologisch en op steen gemalen is. Alleen zo bevat de bloem nog alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Hun bereidingsproces is arbeidsintensief, maar helemaal natuurlijk. Er is uiteraard een prijsverschil met gewoon brood, maar het product is dan ook heel bijzonder”, voegt Heleen toe.

Het succes van Bakkersdochter

Jacques en Heleen zochten en vonden al snel hun huidig pand, al was een grondige renovatie wel nodig. “Met de opbrengst van de pop-up begonnen we eraan”, licht Jacques toe, “Zowel de materialen, als de machines heb ik tweedehands op de kop getikt. Dat was tegelijk ook ecologisch verantwoord”, zegt hij met een knipoog. Na vijf weken hard werken openden vader en dochter hun winkel. En of ze er trots op mogen zijn!

Aanvankelijk ging hun duo van start met zelfgebakken speculaas en Bokrijk-brood. “Maar ik had zoveel creatieve ideeënen de ruimte was er”, legt Jacques uit. En zo bleef het aanbod groeien. Momenteel liggen ook de befaamde Bokrijkse havermoutkoeken, net als croissants en chocoladekoeken op basis van zuurdesem en boter in de rekken. Bij zijn broer haalt Jacques ‘gewoon’ brood en de pistolets. Zelf voegde hij eclairs, macarons, bokkenpootjes, gozetten en een uitgebreid assortiment van taarten en gebakjes toe. Het deeg bereidt hij met volle melk en echte boter. “Ondertussen hebben we een prachtig en uniek aanbod”, vertelt Jacques trots. Om de vraag naar ‘gewoon’ brood in te vullen sprak Heleen haar oom aan. Hij baat bakkerij Vanderstraeten uit. Hij levert dagelijks lekker vers brood in alle maten, maar ook met rozijnen of noten.

Lokale en eerlijke ingrediënten

Het zijn lange dagen voor Jacques. Naast zijn job bij de Hotelschool is hij iedere morgen in de weer om het ruime assortiment van Bakkersdochter te bakken. Daarnaast staat hij samen met Heleen elke dinsdagavond op de markt van Boeren en Buren in Runkst. “Daar verkopen we enkel speculaas en taarten”, zegt Jacques, “Zelf koop ik er mijn appels, peren, kaas en honing. Ik ga altijd op zoek naar lokale en eerlijke producten. Ook mijn bloem komt van boeren uit Herkenrode en de suiker haal ik bij Oxfam.“ Je vindt Bakkersdochter eveneens op de maandelijkse ‘Merwt’ aan het station. Maar ook op de ‘Dag van de Ambachten’ is Bakkersdochter een ware trekpleister. 

Die degelijke grondstoffen en het feit dat alle producten met de hand bereid worden, maken de winkel van Jacques en Heleen anders. Ze springt eruit tussen de gewone en industriële bakkerijen die vandaag overheersen. “Wij gaan echt voor beter, puurder en vooral: rijker van smaak”, benadrukt Heleen. Bakkersdochter staat ook stil bij de verpakking van al dat lekkers. “Wij proberen plasticvrij te zijn en klanten te motiveren hun verpakking te herbruiken”, verduidelijkt ze. Zo is er ondertussen ook een stoffen broodzak verkrijgbaar. Die kan je telkens opnieuw hergebruiken.

“Discipline is belangrijk om elke dag opnieuw de hoogste kwaliteit te leveren”, zegt Jacques. Verder blijven hij en Heleen vernieuwen. “Ik bak vandaag ook lactosevrije, suikervrije en glutenvrije wafels en speculaas. Het volgende product dat er hopelijk snel komt is glutenvrij brood. En zo blijft ons assortiment groeien”, besluit hij glunderend. 

Minderbroedersstraat 28 , 3500 Hasselt

Lieve vrienden, spring zeker eens binnen bij Bakkersdochter in de Minderbroedersstraat 28 voor heerlijke speculaas, lekkere taartjes of het speciale Bokrijk-brood, allemaal met liefde en toewijding bereid. Volg Bakkersdochter ook via Instagram en Facebook of neem een kijkje op hun website www.bakkersdochter.be. Bedank Jacques en Heleen, voor ons inspirerend gesprek. En bij deze: proficiat met het eenjarig bestaan van Bakkersdochter, een echte parel in onze stad!

RELAX. ENJOY.

LOGIN