Katrien Kerkstoel van 2X Kadet: “Alles wat ik door de jaren heen geleerd heb hier achter mijn toonbank, deel ik met iedere klant”

Storyteller: Maria-Anna Wirix

Copywriter: Anne-Fleur Kamst

Fotografen: Thomas Valkeners en Frederik Maesen

Dag lieve vrienden, ik ben Maria-Anna Wirix, achtentwintig jaar en leerkracht wetenschappen. Vandaag breng ik jullie het verhaal van 2X Kadet, een warme familiezaak met een aanstekelijke passie voor Belgische mode.

Ik ontmoet Katrien Kerkstoel op een zonnige zaterdag in Hasselt. Zoals altijd is ze druk in de weer in haar winkel, 2X Kadet. Ze biedt me meteen iets te drinken aan; dankzij haar hartelijke ontvangst voel ik me onmiddellijk thuis. Daarna schiet ze opnieuw een klant te hulp. Je zou denken dat het rustiger is nu de zomerkoopjes achter de rug zijn. “Niets is minder waar”, steekt Katrien van wal, “Vorig weekend bijvoorbeeld was het onvoorstelbaar druk!”

Terugblik met een glimlach 

Katrien is tweeënvijftigen werkt al sinds haar jonge twintiger jaren in 2X Kadet. Haar moeder richtte destijds dezaak op. “Mijn familie runde een hele grote kledingzaak en daar ging ik elk weekend helpen. Dat vond ik geweldig”, blikt Katrien terug, “Zo ben ik in de zaak van mijn mama gerold. Zevenendertig jaar geleden begonnen we met één merkje en daarna zijn we stil aan verder uitgebreid”, gaat ze enthousiast verder.

“Ons eerste pand lag in de Koning Albertstraat. Toen we daar vertrokken en onze intrek namen in het pand in de Maastrichterstraat (het huidige Dille &Kamille), verklaarde iedereen ons gek. ‘Daar is toch helemaal niets te zien!’, kregen we vaak te horen.” Maar het tegendeel was waar. 2X Kadet floreerde: de zaakvoersters moesten het pand zelfs verder uitbreiden richting het Kadetjesplein.

Een jaar geleden nam Katrien samen met haar team haar intrek in een nieuw gebouw. Ook dat ligt aan het Kadetjesplein, waar vroeger hun eigen schoenenwinkel lag. Het pand kreeg een heuse makeover. Door een glazen paviljoen is hun huidige winkeloppervlakte aanzienlijk uitgebreid en valt er veel licht naar binnen. “Ik wil blijven groeien en mijn job met plezier verder zetten”, zegt Katrien, “En dat mensen graag naar hier komen, dat is het fijnste dat er is.”

Koekemoeke

Tot tweejaar geleden stond Katriens mama nog mee in de winkel;op haar tachtigste ging ze met pensioen. Een harde werkster, maar ook een stijlvolle en fieredame.“Als ik naar iemand opkijk, dan is het mijn eigen moeder”, vertelt Katrien trots, “Ik heb in mijn hele leven niemand zo mooi, stijlvol en intelligent ontmoet”. Alle klanten en kinderen kenden haar als Koekemoeke, omdat ze steevast koekjes uitdeelde aan ieder kind dat over de vloer kwam.

Vroeger werkten er tot wel tien personeelsleden bij 2X Kadet. Vandaag zijn dat er nog drie: Katrien zelf en Mireille werken en fulltime. Zij is Katriens rechterhand: samen doet het duo alle aankopen voor 2X Kadet. Chantal werkt halftijds met hart en ziel in de winkel. Samen maken deze driegezellige dames 2X Kadet al meer dan twee decenniatot wat het is: een warme winkel waar je je welkom voelt en terecht kan voor een kopje koffie en trendy kledij.

Mix-and-match

Het valt meteen op dat 2X Kadet geen doorsnee kledij verkoopt. Er hangen hoofdzakelijk Belgische merken in de rekken. “Hier verkopen we trendy kledij die ik zelf zou dragen:kwaliteitsvol en niet te duur”, licht Katrien toe,“Wanneer ik collecties selecteer, zie ik heel vaak een bepaalde klant voor me. Zo voel ik aan of ik iets moet kopen of niet”, gaat ze verder.

Terwijl ik door de kleding van merken als Bellerose, Maan en Tricop Pop snuister, vertelt Katrien mij over de eyecatcher van de winkel: een gigantische vuurtoren. “Die gaat al even lang mee als onze winkel”, gaat Katrien trots verder, “In die vuurtoren hebben verschillende generaties gezeten. Vaak zeggen klanten, ‘Amai, daar heb ik vroeger dikwijls in gezeten.’Soms wagen ze zich er zelfs opnieuw aan om in de vuurtoren te kruipen”, verteltzeal lachend.

In al die jaren is er veel veranderd in de branche van kledingverkoop. Ook het cliënteel is niet meer hetzelfde. Daarom heeft Katrien de collecties van 2X Kadet uitgebreid naar een aanbod voor jongvolwassenen en dames. Ook jongemannen vinden er hun gading.Wat 2X Kadet zo uniek maakt, is volgens Katrien hetconcept van mix-and-match. “We houden niet vast aan één merk, maar combineren verschillende merken in een stijlvolle outfit. We hebben kledingdie speciaal is, maar toch alledaags draagbaar”, vertelt ze gepassioneerd, “Ook onze ervaring, onze persoonlijke aanpak en het feit dat onze klanten zich hier welkom en thuis voelen maakt dat ze terugkeren naar 2X Kadet.”

Water bij de wijn: welke outfit zal het zijn?

Kleding kiezen voor kinderen: voor sommige ouders is het een ware strijd. Katrien kent het fenomeen. “Je hebt kinderen die met alles staan, maarniets mooi vinden. Ze krijgen dan van alles wat, al vinden ze het zelf niet leuk”, vertelt ze, “Hartverscheurend soms voor ouders, maar ik zeg altijd: dat gaat voorbij, dat is een fase. Maak afspraken met je kind. Dring kinderen geen outfitop die ze écht niet leuk vinden om te dragen, maar maak compromissen. Dat werkt het beste”, besluit ze vastberaden.

Niet alleen bracht het ondernemerschap haar veel kennis over kledij en kinderenbij,Katrien leerde ook omheel wat geduld te hebbenenalert te blijven. “Dankzij deze branche heb ik enorm veel mensenkennis opgedaan en ben ik heel zelfstandig geworden. Dat moest ook wel, aangezien we heel Europa afreizen naar beurzen om kledingaan te kopen”, legt Katrien uit, “Mocht ik er ooit mee stoppen, dan ga ik daar altijd dankbaar voor blijven”, sluit ze tevreden af.

Lieve vrienden, wanneer jullieeen wandeling makendoor de gezellige straatjes van Hasselt, vergeet dan zeker niet om het Kadettensteegje in te slaan via Het Kookpunt, Il Pasticcio of Dille & Kamille. Kom gezellig binnen bij 2X Kadetop de Maastrichterstraat nummer achtendertig voor een kopje koffie of iets fris en laat jullieinspireren door de trendy Belgische kledij! Neem ook even de tijd om te genieten van het Kadetjesplein. Deze privétuin is eigendom van Katrien haar familie en opengesteld voor het publiek. Je vindt er verschillende kunstwerken terug en kan er even wegdromen in een oase van rust. Maak je een ritje met de Babbelfiets? Dan krijg je alvast een mooie postkaart van 2X Kadet cadeau!

RELAX. ENJOY.

LOGIN