Jana Peeters van huisvandeMens: “De vrijzinnige campus is de ideale plek voor studenten om zich voor te bereiden op een positief examenresultaat!”

Storyteller: Rebecca Sorbo

Dag lieve vrienden, ik ben Rebecca Sorbo. Als studente sociaal werk aan PXL loop ik stage bij huisvandeMens in Hasselt. Met het oog op mijn toekomstige loopbaan als sociaal werkster verdiep ik me in vrijzinnige humanistische dienstverlening. Je kan bij mij terecht voor plechtigheden, gesprekken rond levensvragen, infosessies over humanistische thema’s en socioculturele activiteiten. Een hele boterham dus! Samen met het ontmoetingscentrum Vrijzinnig Punt zetten we in op een warme en toegankelijke dienstverlening waar iedereen welkom is. Daaruit groeide het idee om de deuren open te zetten voor studenten tijdens de blokperiode. Ik sprak met Jana, vrijzinnig humanistisch consulente bij huisvandeMens. Ik deel graag haar verhaal met jullie!

Aan de slag vanuit vrijzinnig humanisme

De achtentwintigjarige Jana studeerde agogische wetenschappen, een opleiding op het kruispunt van filosofie, psychologie en sociologie. “Het was net die veelzijdigheid die het voor mij zo interessant maakte. Je staat als het ware tussen een beleid en een gemeenschap en je treedt op als draaischijf”, vertelt Jana. Tijdens haar studies sprak zingeving haar sterk aan. Wat maakt dat je iets belangrijk vindt en hoe beïnvloedt dat de keuzes die je maakt? Haar nieuwsgierigheid leidde haar naar deMens.nu, waar ze werkt als vrijzinnig humanistisch consulente.  

“Je komt altijd op een bijzonder moment in iemands leven. Of het nu gaat over iemand met vragen rond het levenseinde of een koppel waarmee je een huwelijksplechtigheid uitwerkt. Het is ontzettend leerrijk om met anderen hier en nu even stil te staan.” Samen met collega’s en vrijwilligers werkt Jana activiteiten rond humanistische thema’s uit, denk aan mensenrechten, onderwijs, solidariteit, ecologie… “De organisatie van evenementen waar mensen elkaar ontmoeten geeft me een echte kick. Zeker wanneer kritisch en rationeel denken de rode draad zijn: niet zomaar iets voor waar aannemen, maar verder durven kijken”.

Alles is leuker samen

Wanneer ik Jana vraag naar het nieuwste initiatief, de Blokbar, steekt ze enthousiast van wal. “Alles is leuker als je het samen doet, ook studeren”, zegt ze met een glimlach. Dat collectief blokken alsmaar populairder wordt, ervaarde ze zelf. “Je bent er beter als de kippen bij als je een rustige studieplaats wil bemachtigen. Zeker als het aantal beschikbare plaatsen beperkt is, duiken er taferelen op die vergelijkbaar zijn met toeristen die zich ‘s ochtends haasten om hun badhanddoek klaar te leggen. Intussen is het traditie dat de stad Hasselt rustige studieplaats voor hogeschool- en universiteitsstudenten voorziet, maar ook wij wilden ons steentje bijdragen. Het initiatief van de Blokbar biedt vooral een oplossing voor de overvolle bibliotheken tijdens de blokperiode.”

De voordelen van samen blokken

Het fenomeen van studenten die in groep blokken, kent volgens Jana al een tijdje een sterke opmars. “Tijdens de examenperiode kiest zowat de helft van de Vlaamse studenten ervoor om te studeren met vrienden, in de bibliotheek of andere blokpunten. Het sociaal contact met medestudenten geeft structuur, maar helpt ook om de materie nog beter te begrijpen. Bovendien weerstaan studenten zo beter aan de verleiding van sociale media”, licht Jana gedreven toe.

Zo comfortabel mogelijk

Het Vrijzinnig Punt beschikt over verschillende aangename ruimtes voor activiteiten als lezingen, klasbezoeken of film- en quizavonden. Ieder weekend vindt er wel een interessante activiteit plaats. Omdat er voldoende plaats is, zet het Vrijzinnig Punt haar deuren open tijdens de blokperiode. “We engageren ons met veel plezier om het de studenten zo comfortabel mogelijk te maken: van oordopjes, fruit, thee en koffie tot een lekker stuk speculaas. Bovendien bevindt het Vrijzinnig Punt zich vlakbij het centrum van Hasselt, waardoor je makkelijk even naar de stad kunt voor ontspanning.”

Meer creatieve ideeën welkom!

Jana kijkt er alvast naar uit om de Hasseltse studenten te ontmoeten tussen het blokken door. Naast de Blokbar is er trouwens een leuke jongerenwerking waarbij ze zich kunnen aansluiten. Net als ik kunnen studenten in het huisvandeMens aan de slag als stagiair; of ze kunnen projecten zoals de debatwedstrijd, de Warmste Week of de Belgian Pride uitwerken. Bovendien kunnen jongeren beroep doen op de ruimtes van het Vrijzinnig Punt wanneer ze zelf creatief aan de slag willen.  

Dus, lieve vrienden, als jullie iets willen organiseren – van een stille disco tot een veganistische workshop – dan staat Vrijzinnig Punt voor je klaar. Op de hoogte blijven? Volg Vrijzinnig Hasselt op Facebook of bekijk het event Blokbar Vrijzinnig Punt. Van 27 mei tot 28 juni kunnen jullie terecht in de Albrecht Rodenbachtstraat 18 voor een studieplaats, meer bepaald tijdens weekdagen tussen 9u en 17u. Enkel tijdens de weekends en op feestdagen (30, 31 mei en 10 juni) sluiten de deuren.

RELAX. ENJOY.

LOGIN