Lieve Rasking en Ann Franssens: “Wij kunnen niet tegen verspilling”

Dag lieve vrienden, enkele jaren geleden ontdekte ik de Facebookgroep ‘Zonder Honger Naar Bed Hasselt’. Een nobel initiatief van drie toffe dames die zich inzetten voor onze samenleving. De Facebookgroep is in meerdere gemeenten actief. Het is een Facebookgroep waarin mensen van een gemeente andere mensen uit hun gemeente helpen. Dit jaar is ‘Zonder Honger Naar Bed Hasselt’ genomineerd voor De-Uitdaging. En nu is het dus wel tijd dat heel Hasselt ook met dit mooie project en deze sterke dames kennis kan maken. Eind april sprak ik met Lieve Rasking en Ann Franssens af in Hostel H in Runkst. Cindy Van de Velde was verontschuldigd.

Veel noden

Lieve zag op tv een reportage over de Facebookgroep ‘Zonder Honger Naar Bed’. “Het deed me beseffen dat er veel nood aan voedsel is”, vertelt Lieve. Lieve richtte daarop een Facebookgroep op voor Hasselt. De insteek was dat mensen hun overschotten, hun restjes zouden delen in de groep en dat mensen met noden, hun leden, die konden ophalen. “Het duurde eventjes voordat de mensen het systeem doorhadden, maar toen liep het wel”, zegt Lieve tevreden.

“Ik zag de Facebookgroep voorbij komen net toen ik een grote ketel soep had gekookt”, vertelt Ann. “Ik postte onmiddellijk wat soep en wachtte af.” Diezelfde avond reed Ann nog met haar soep naar een alleenstaande moeder met twee kinderen, wiens been in de gips lag. Nadat ze daar de toestand aanschouwd had, reed ze terug naar huis, nam ze alles wat ze kon missen uit haar berging en diepvriezer en bracht dat naar het gezin. 

Groeien naar een sterk team

“Als mensen iets nodig hebben, mogen ze het hier altijd komen ophalen”, had Ann aan Lieve laten weten. Lieve liet er geen gras over groeien en vroeg aan Ann om mee op de kar te springen.
“Als zelfstandig verpleegster kom ik vaak bij mensen over de vloer die behoevend zijn”, verklaart Ann. “Zelf heb ik ook ooit in zo’n situatie gezeten. Ik heb veel zwarte sneeuw gezien en zou toen heel goed geholpen geweest zijn met zo’n groep.”

Wat later kwam er een derde persoon bij, Mali. Zij heeft de herkenbaarheid van de groep vergroot maar maakt niet langer deel uit van het team. 
Vervolgens kwam Cindy erbij. “Door Cindy haar energie boomde de groep enorm”, verklaart Lieve. “Cindy is ervaringsdeskundige en beheerder van de Facebookgroep ‘Runkst Deelt’. Zij kent véél mensen met noden.”

Focus op voedingsmiddelen

“Aanvankelijk richtten we ons op alle noden”, vertelt Lieve. “Eten, drinken, verzorgingsproducten, kledij, dierbenodigdheden, babyspullen, te veel om op te noemen. Wij kunnen niet tegen verspilling.“ Maar naast de grote noden werden ook de gevers zeer talrijk en zagen de dames het bos niet meer door de bomen. Daarom ligt hun focus nu alleen nog op eten en drinken. De andere spullen kunnen via een aparte groep aangeboden worden maar die blijven bij de aanbieders tot ze daar opgehaald worden.

Momenteel worden de levensmiddelen hoofdzakelijk bij Cindy verzameld. Zij zorgt ook voor een correcte verdeling van de spullen. “Bij Cindy aan de deur worden hele levensverhalen verteld”, legt Lieve uit. “Zij is daarom de meest geschikte persoon om de noden in te schatten.”

Maar ook bij Ann in Kuringen worden levensmiddelen verzameld en verdeeld. Zo heeft Ann een vaste bakker van Zonhoven, die regelmatig taarten en brood levert. Vervolgens zorgt Ann voor de verdeling. 

Gesteund door vrijwilligers

Ze beperken zich niet tot Hasselt. “Onze barometer zijn de noden, niet de woonplaats”, verklaart Ann. “Ons brood gaat tot in Lummen en Scherpenheuvel!”

In Hasselt blijft de nood hoog. Gelukkig kunnen deze dames ondertussen ook steunen op andere vrijwilligers, die vaste diensten aanbieden. Dat kan gaan van het in bruikleen geven van een diepvriezer tot het ophalen van voedingsmiddelen.

“Ook moeten we uitdrukkelijk vermelden dat het dankzij de steun van de partners van Ann en Cindy is dat er permanent iemand beschikbaar is voor afhalingen, want ook zij doen vaak de deur open om de mensen te helpen”, vertelt Lieve.

De-Uitdaging

De-Uitdaging is een groep vrienden die jaarlijks een gesponsorde, sportieve uitdaging opzet en vervolgens het geld aan een goed doel besteedt. Dit jaar kozen ze voor Zonder Honger Naar Bed in Hasselt. 

“In principe is het niet de bedoeling dat we ons met geld bezig houden”, verklaart Ann. “Maar Cindy haar huis puilt ondertussen uit van de goederen. Dat is niet langer houdbaar.” Het geld zal besteed worden aan de heropbouw van een stalling, voorzien van veilige stopcontacten en meerdere diepvriezers en frigo’s. Hierin kunnen de voedingswaren optimaal bewaard worden. Blijft er geld over, dan gaat dat uiteraard naar voedingsmiddelen die verdeeld worden onder de leden. 

Lieve vrienden, ik wil deze dames bedanken voor al hun inzet en nog veel succes wensen met dit mooie project. En zijn jullie ondertussen ook helemaal warm gelopen voor dit project? Neem dan gerust een kijkje op de FacebookgroepEn om het met hun woorden te zeggen: ‘Open je koelkast en je hart!’

RELAX. ENJOY.

LOGIN