De Mammies: “We doen het voor de kinderen!”

Storyteller: Carmen-Anne Sorgeloose

Dag lieve vrienden, deze aandoenlijke story gaat over zeven fantastische vrouwen met het hart op de juiste plaats: ‘de Mammies’!
Mijn naam is Carmen-Anne Sorgeloose. Als TEW-studente in Leuven ben ik al twee jaar actief in de Rotaract Club Hasselt, een serviceclub voor jonge gedreven mensen die binnen Hasselt het verschil willen maken. Om geld in te zamelen voor mensen in Hasselt met minder mogelijkheden en voor de organisaties die hen ondersteunen, organiseren we elk jaar verschillende events. Tijdens het voorbije jaar organiseerden we bijvoorbeeld een stand op de jeneverfeesten, een minikerstmarkt en een quiz. Binnenkort, op 27 april, is er ons Bal van de Rotaract. Dit jaar kozen we ‘de Mammies’ als goed doel. Ik deel graag hun verhaal met jullie want het is een prachtig verhaal.
 

Materiële ondersteuning

Ik wilde graag weten wat de Mammies juist doen, wat hen motiveert en hoe hun organisatie tot stand gekomen is. En hoe dragen ze bij aan een beter leven voor zo veel kindjes?

Sonja, mama van een aantal leden bij de Rotaract, is toevallig ook één van de Mammies. Dankzij haar leerden we deze organisatie kennen. De uitvalsbasis van de Mammies is Heusden-Zolder. Achter het raam in de voorgevel zie je de rekken met kleding staan. 

Deze Mammies helpen moeders met jonge kinderen, die het financieel moeilijk hebben, door hen materieel te ondersteunen. Ze zorgen voor verzorgingsproducten, geboortepakketten, luiers en degelijke kleding voor de kinderen. Elke week opnieuw steken Wies, Martine, Sonja, Martine, Marina, Marleen en Arlette de handen uit de mouwen. Ze sorteren de kleding, plooien ze op, maken pakketten klaar, wijzen de kleding toe, enz. En bovenal helpen ze de kinderen. “We doen het voor de kinderen”, vertelt Wies ons. “Ze huppelen hier naar buiten!”  

Vriendinnen met een doel

Na 35 jaar een eigen kledingszaak te hebben gehad, besloot Wies dat het tijd was voor iets nieuws. De twee vriendinnen Wies en Martine hadden jarenlange ervaring met het ondersteunen van vzw’s via hun serviceclubs Lady Circle en Agora. De dames sloten zich aan bij Sint-Vincentius Heusden om zelf het vrijwilligerswerk aan te pakken. Ze hadden ook de intentie om de vzw ‘Moeders voor Moeders’ (Antwerpen) naar Hasselt te brengen, maar daar kregen ze geen voet aan de grond. “Sint-Vincentius richt zich vooral op volwassenen. Door Moeders voor Moeders zagen we hoeveel nood er was om de kinderen te helpen. Zij zijn namelijk het slachtoffer. Ze kunnen er niet aan doen dat ze kansarm geboren worden.” Gelukkig bleven deze dames hun doel nastreven en doorzetten. Zo werd in 2013 het project ‘de Mammies’ opgestart. 

“We zijn bij verschillende serviceclubs en sympathisanten gaan aankloppen om financiële ondersteuning voor de opstart”, vertelt Wies. Sonja, Marina, Martine, Marleen, Martine en Arlette sloten al snel aan en de rest is geschiedenis. Vandaag draaien de Mammies op volle toeren. Ze helpen zeker 500 kinderen per jaar! “Gelukkig komt er regelmatig wel eens iemand een handje bijsteken”, glundert Wies. “We hebben zoveel sorteerwerk.” 

Goed geoliede machine

De Mammies hebben er al een heus traject op zitten. In de beginjaren werden de kleren opgeslagen in containers. Toen het succes van de Mammies groeide, voldeden de containers niet meer. Daarom zijn de Mammies recent verhuisd naar ruime lokalen. Maar ondanks de grotere oppervlakte bulken de kleertjes uit de rekken en staat er nog veel sorteerwerk klaar. “Beter toch te veel dan te weinig?” lacht Wies. 

Elke Mammie heeft haar eigen taak. Mammie Wies bijvoorbeeld verzorgt de kleding en de pakketten voor baby’s van 0 tot 1 jaar. Andere taken zijn de overige leeftijdscategorieën, de financiële opdrachten en de aanvraagformulieren. De Mammies werken samen met scholen, het OCMW, Kind en Gezin en andere hulpkanalen. Zo komen de mensen bij hun terecht.

Gepaste kleding voor elk seizoen

Ze werken met een vast systeem: om de drie maanden mogen de kinderen langskomen voor kleding. Zo zijn ze steeds voorzien van de gepaste kleding voor het seizoen. De Mammies noteren altijd wat ze meegeven. Het zou namelijk absurd zijn om bijvoorbeeld elk jaar een nieuwe winterjas mee te geven. De gezinnen betalen een symbolisch 1 euro en dit 4x per jaar. De babypakketjes met een hoop kleding, een tutje, luiers en proper linnen zijn gratis. 

Zelf kopen de Mammies amper kleding aan. Ze krijgen veel kleding binnen via Sint-Vincentius, via andere hulporganisaties en ondertussen hebben al veel vrienden, kennissen en sympathisanten hun weg gevonden naar de Mammies. Maar dit is zeker niet altijd voldoende omdat aan ieder kind dezelfde hoeveelheid wordt meegegeven. Daarom zijn zij genoodzaakt kleding, vooral broeken, ondergoed en pyjama’s aan te kopen. Een tweede grote kost is de aankoop van luiers. De Mammies staan iedere eerste zaterdag van de maand en iedere tweede, derde en vierde woensdag van de maand klaar om de kinderen te ontvangen.

Een Hart voor de toekomst

Samen met vriendinnen kinderen in nood helpen, dat is wat de Mammies doen. Het mooiste is dat ze rechtstreeks hulp bieden aan de kinderen en meteen de glimlach op hun gezichtjes zien. Ze weten dat hun werk niet alleen noodzakelijk is, maar ook veel geluk brengt. “Ik kan niet één specifiek verhaal vertellen dat me is bijgebleven over de jaren. Alle kinderen die we hebben geholpen zijn zo dankbaar”, zegt Wies. 

En effectief, toen we het interview afsloten en ik naar buiten wandelde, zag ik de gelukkige, trotse kinderen in hun nieuwe outfit. De Mammies doen veel meer dan ervoor zorgen dat de kinderen het niet koud hebben of niet met versleten kleertjes naar school moeten gaan. De Mammies zorgen ervoor dat deze kinderen, ook al komen ze van een thuis met weinig middelen, met zelfvertrouwen naar school kunnen en zich niet slecht hoeven te voelen ten opzichte van hun klasgenootjes. 

Deze dames doorbreken de armoedecyclus waarin kansarme kinderen terecht kunnen komen. Ik wil hen daar enorm voor bedanken. Wat zij doen is ongelooflijk mooi! Daarnaast bedank ik ook Wies. Zij heeft ons warm ontvangen en de tijd genomen om het verhaal van de Mammies te vertellen. 

Lieve vrienden, zijn jullie ook zo geïnspireerd geraakt en willen jullie meer te weten komen over deze geweldige Mammies? Kom dan naar ons Bal van de Rotaract, dat dit jaar volledig in het thema van de Mammies staat en zal plaatsvinden in feestzaal KAAI 16 te Hasselt op 27 april. Kom met ons een dansje doen op de beats van Paul Dans (Pukkelpop 2018). Drink samen met ons een glaasje en zo steunen jullie alweer een goed doel van Hasselt! Tickets zijn verkrijgbaar aan 10 euro in voorverkoop. Boek nu:  Dresscode: Casual Chic. Verder kunnen jullie altijd contact opnemen via demammies@outlook.com of een financiële bijdrage doen op rekeningnummer BE68 0017 7339 6234.

Het inzamelen van baby- en kinderkleding tot 7 jaar kan ook steeds gebeuren op het adres Sint-Lutgardisstraat 87 in 3550 Heusden-Zolder. Elke maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag van 10 uur tot 11u30. Laat dit niet passeren, laten we er samen verder een succesverhaal van maken! Jullie zijn alvast bedankt !

Met speciale dank aan onze sponsers CVBA Adlex Avocaten, McCoy & LKSB en andere lokale ondernemingen die dit mooi initiatief mogelijk maken.

RELAX. ENJOY.

LOGIN