Ontdek lokale parels dankzij de Babbelfiets

Storyteller & fotograaf: Yasin Yer

Dag lieve vrienden! Heb jij zin om Hasselt op een bijzondere manier te ontdekken, maar weet je niet waar te beginnen? Of wil je dolgraag eens meerijden op een riksja? Dan ben je bij de Babbelfiets aan het juiste adres. Ik ben Yasin Yer, een trotse 21-jarige Hasselaar en geboeid door dit bijzondere initiatief van Gama Putra. Mijn achtergrond – ik studeer communicatie en multimediadesign aan LUCA School of Arts – wekte mijn interesse voor zijn project, dus besloot ik Gama te ontmoeten tijdens een rondje op de Babbelfiets.

Ontstaan van de Babbelfiets

“Vaak durven toeristen niet af te wijken van de grote winkelstraten, omdat de kleinere wegen en steegjes minder bevolkt zijn”, vertelt Gama Putra, oprichter en storyteller van de Babbelfiets, “Daardoor lopen ze een ontdekking van lokale specialiteiten mis, wat ik een van de belangrijkste onderdelen van een stadsbezoek vind.” Daar kan ik mezelf in vinden, want op vakantie klamp ik me weleens vast aan de bekendste winkelstraten.  


Zo’n negen jaar geleden verliet Gama zijn geboorteland Indonesië uit liefde voor het pittoreske Hasselt. “Het leuke aan deze stad is dat alles dicht bij elkaar ligt: de winkelstraat, het Kapermolenpark en zelfs het ziekenhuis bevinden zich op wandelafstand van elkaar. In Indonesië, een land dat verspreid is over drie tijdzones, is dat ondenkbaar.” Zijn liefde voor de stad vind ik hartverwarmend. Wat begon als een verzameling foto’s van mooie plekjes, resulteerde in het I Love Hasselt-platform dat creatieve jeugd aanmoedigt om lokale handelaren in de kijker laat zetten.Daarnaast groeide een samenwerking tussen I Love Hasselt en Toerisme Hasselt uit tot de Babbelfiets. “De stad kocht de fiets aan en I Love Hasselt zorgt voor de branding en communicatie. In principe zijn we eigenaar van het patent van dit unieke concept”, vertelt Gama enthousiast. De Babbelfiets is een communicatieproject dat toeristen met lokale handelaars verbindt via “inspiring gossip”, zoals Gama het graag noemt. Een originele, ludieke manier van mond-tot-mondreclame. Tijdens de ontdekkingstocht worden je zintuigen voortdurend geprikkeld, waardoor je een ervaring beleeft die je niet snel zal vergeten.

Een unieke ontdekkingstocht

Gama, die in Hasselt bekend staat om zijn aanstekelijke glimlach, neemt me mee achterop zijn overdekte fiets voor een interactieve, verrassende tour. Terwijl we door gezellige zijstraatjes rijden en lokale handelaren passeren, deelt hij gepassioneerd weetjes over Hasselt. “Ken je Stijn Helsen?”, vraagt hij plots. Natuurlijk ken ik mijn stadgenoot! “Wist je dat hij de kostuums van Spiderman gemaakt heeft?”, verrast hij me al lachend. Mijn mond valt open. “Zie je daar de Bakkersdochter? Zij beginnen ’s nachts al vol enthousiasme met het bakken van verse speculaaskoekjes.” Ik krijg meteen zin om ze te proeven.

Tijdens de rit geeft Gama me een ‘prikkeldoos’ vol met potjes van lokale handelaren. “Elk doosje bevat een proevertje om je zintuigen te prikkelen”, legt hij uit, “Aan het ene kan je bijvoorbeeld ruiken om te raden welke theekruiden erin zitten. Van het andere kan je proeven om te ervaren hoe lekker een gezoete hazelnoot van Nuts About Nuts is.” Verwennerij na verwennerij… Het heeft iets van een koninklijke ervaring.


Lokale cadeautjes

Aan het einde van de gezellige tour zet Gama me af aan Toerisme Hasselt. Ik krijg nog een leuke Babbelfiets-draagtas mee als herinnering online magazine I LOVE HASSELT. Op vertoon van die tote bag krijg je bij elk van de zeven bezochte handelaren een origineel cadeautje: een Hasseltse paté op basis van speculaas, jenever en hazelnoot bij Keurslager Geerts of Beenhouwerij-Traiteur Quetin, een versgebakken koekje bij de Bakkersdochter, een I LOVE HASSELT thee bij Tea Station, smakelijke nootjes bij Nuts About Nuts of een flagbag bij Hendrikshuis. Een privégids en een heleboel geschenken van lokale producenten: het recept voor een onvergetelijke belevenis!


Nu jullie!

Ik raad jullie zeker aan zelf eens met de Babbelfiets mee te rijden – of maak familie of vrienden blij met een ritje. Er kunnen twee volwassenen of drie kinderen mee met de tour. Elk weekend staat de Babbelfiets van 11u tot 15u aan Toerisme Hasselt (Maastrichterstraat 59). Bovendien is de fiets tijdens schoolvakanties – inclusief de paasvakantie – twee extra dagen beschikbaar, op dinsdag en donderdag. De Babbelfiets kan ook voor bedrijfsevenementen gehuurd worden. Jullie kunnen ‘m reserveren op Babbelfiets.be of aan de balie van Toerisme Hasselt. Of neem direct contact op met Gama Putra via +(32) 489 65 79 06.

Bij deze wil ik Gama bedanken voor zijn gastvrijheid en de fijne ervaring. En jullie, lieve vrienden, moedig ik graag aan om de Babbelfiets te nemen via website www.babbelfiets.be en volgen op Facebook en Instagram voor leuke foto’s en updates. Zo’n tour al eens gedaan? Laat dan zeker een recensie achter op TripAdvisor en andere sociale media. Wie weet zie ik jullie binnenkort voorbij rijden op de Babbelfiets (wuiven dan)!

RELAX. ENJOY.

LOGIN