Ayla Reintjens en Michaela Peneva van heART for talent: “Kunst is hip!”

Storyteller: Karolien Stevens

Fotograaf: Mathijs Beks

Dag lieve vrienden. Mijn vriend, kunstenaar Johan Vaes, kwam enkele weken geleden thuis van zijn kunstacademie met een inschrijving voor het cultureel evenement heART for talent in Hasselt. Het leek een heel leuk initiatief en erg toegankelijk voor elke Hasselaar. Johan liet er geen gras over groeien en schreef zich onmiddellijk in. Toen hij ook professioneel werd voorgesteld op het Facebookevenement van heART for talent was mijn nieuwsgierigheid naar wie hierachter zat meer dan gewekt. En zo belandde ik op een regenachtige donderdagmiddag in een interessant gesprek met initiatiefneemsters Ayla Reintjens en Michaela Peneva.

Van ‘iets’ naar heArt for talent

“Ik ben echt van Hasselt”, zegt Michaela. “Ik heb er altijd gewoond.” Ayla is geboren in Maastricht maar woont al haar hele leven in Eigenbilzen. Ze hebben elkaar leren kennen op school. Ze volgen beide Communicatiemanagement aan de PXL in Hasselt, en zo werden ze ook vriendinnen. In het kader van hun opleiding kregen Michaela en Ayla de opdracht om ‘iets’ te organiseren. En omdat kunst bij deze meiden een gevoelige snaar raakt, werd dat ‘iets’ heART for talent.

Het zit in de genen

“Waar komt jullie interesse voor kunst vandaan?” vraag ik hen. “Toen ik klein was, heb ik op de tekenacademie gezeten. Maar ook mijn tante is heel goed in tekenen en is altijd met kunst bezig geweest”, verklaart Michaela. “Mijn familie is van Bulgarije. Als we naar Bulgarije gingen, zetten ze mij altijd voor een wit blad. Zo heb ik ontdekt dat ik dat heel graag doe, tekenen. Ik ben met de academie gestopt, omdat ik er wat uitgegroeid ben, maar ik ben wel nog steeds erg geïnteresseerd in kunst.”

Bij Ayla was het vooral haar oma die haar inspireerde. “Mijn oma is altijd heel actief geweest in beeldhouwen, vooral met blauwe steen. Ze heeft altijd iets met dat beeldhouwen willen doen, maar hoe ging dat in die tijd en als je niet ontdekt werd … Ze ging met mij als kind naar de mergelgrotten en daar haalden we hele grote stenen. Zij deed het dan voor en probeerde mij ook iets te leren”, herinnert Ayla zich. “Ik ben verder niet actief in kunst, maar ik zie het wel allemaal heel graag.” 

Kunst voor jong én oud

“Toen we een project kozen, wilden we iets in een nichemarkt én met een thema dat hip is”, legt Michaela uit. “Kunst is hip! En misschien kunnen wij als studenten kunst nog hipper maken. Want vaak zie je dat vooral oudere mensen naar exposities gaan. Wij willen aantonen dat dat niet per se zo hoeft te zijn.”
“In de kunst zie je dat exposities ofwel voor een ouder publiek zijn ofwel heb je eerder alternatieve of hipsterachtige kunst die enkel jongeren aantrekt”, zegt Ayla. “Er zit daar een grote kloof tussen. En wij willen net jong én oud samenbrengen.” Elke kunstenaar trekt zijn eigen publiek aan en zo hopen Ayla en Michaela alle leeftijden te verenigen op hun evenement.

Hasseltse kunstenaars

“Er wordt in Hasselt wel al veel rond kunst gedaan, maar wij wilden net iets anders. We voorzien livesessies waar er ook gecreëerd wordt. Er is eten en drinken. Kortom: we willen er een hele beleving van maken”, legt Ayla uit.

Veel Hasseltse kunstenaars toonden vlot hun interesse in dit initiatief. “De inschrijvingen liepen sneller dan verwacht”, vertelt Ayla enthousiast. “Al na twee weken zaten we boven de vijfentwintig inschrijvingen en moesten we al mensen afzeggen. Al onze kunstenaars zijn van Groot Hasselt. En dat past perfect in de visie van Studio Stad, dat ook wil uitpakken met de creatieve Hasselaar.”

Op heART for talentkan elke kunstenaar de persoon achter zijn kunstwerken tonen. En ze kunnen er netwerken, met elkaar en met de bezoekers. “We willen dat mensen naar buiten komen en ook echt iets nieuws leren”, licht Michaela toe.

Organisatorische uitdagingen

De deelnemende kunstenaars worden elk apart op het Facebookevenement voorgesteld. En ook die voorstelling vergt de nodige creativiteit van Ayla en Michaela: foto’s, een tekstje, een gedichtje. Er is zelfs een filmpje voorzien dat gemaakt werd in het atelier van een kunstenaar.
Naast het Facebookevenement en de website is er ook een affiche. “Die is net klaar”, verklaart Ayla. “We hebben geen budget, dus hebben we daarvoor ook sponsors moeten zoeken.”

En wat met de keuze van de datum, Paasmaandag? “We waren een beetje in paniek”, weet Ayla. “We wilden absoluut het weekend rond Pasen uitsluiten, maar uiteindelijk was dat het enige dat nog kon.” “En daar zijn we uiteindelijk heel blij mee”, verklaart Michaela enthousiast. “Veel mensen gaan op zoek naar iets leuks om te doen die namiddag. Het evenement is niet enkel voor mensen die met kunst bezig zijn, maar voor elke Hasselaar die wil zien wat hun mede-Hasselaren kunnen.”

Lieve vrienden, zijn jullie, net als ik, heel benieuwd naar wat deze meiden in petto hebben? En vooral, hebben jullie zin in een namiddagje Kunst voor en door Hasselaren,  voor jong én oud? Neem dan op Paasmaandag 22 april zeker een kijkje in Studio Stad. Het belooft een totaalevenement te worden, waar je niet alleen prachtige kunstwerken kan aanschouwen maar ook de innerlijke mens kan versterken, met een hapje en een tapje. Neem zeker een kijkje op de website en volg de Facebookevenement van heART for talent 🙂

RELAX. ENJOY.

LOGIN