Gianni De Simone alias rapper Aria: “Mijn stoute droom? Mijn rapalbum in de rekken vinden tussen Vlaamse legendes zoals Luk De Vos of Bart Peeters”

Storyteller: Ilse Van Mileghem

Fotograaf: Bert Anthonissen

Dag lieve vrienden, op mijn tiende schreef ik me in voor een cursus streetdance bij jeugdcultuurhuis Villa Basta. Die hobby opende voor mij een hele nieuwe wereld: die van Snoop Dog, Wu-Tang Clan en Dr. Dre – dé rappers van de jaren negentig. Tijdens mijn studentenjaren koos ik meer en meer voor elektronische muziek en rock, dus verhuisden mijn eens zo gekoesterde hiphopplaten in dozen naar de zolder. 

Tot afgelopen zomer, toen ik iemand ontmoette door wie mijn verloren liefde weer oplaaide. Ik werkte nog maar pas als communicatieverantwoordelijke voor Villa Basta en ging voor het eerst mee naar Genk on Stage. Daar verscheen opeens rapper Aria op het podium. Hij griste de microfoon uit het statief en zonder zelfs op een beat te wachten, rapte hij de ene wordslam na de andere. Geen rijm of refreinen, maar pure rap. De old school rap van de jaren negentig die ik zo gemist had. Sta me toe jullie voor te stellen aan deze jonge rapgod: Gianni De Simone alias Aria.

Genkster Squad

Op zijn zeventiende begon Gianni met het schrijven van rapteksten. Een jaar later trok hij zijn stoute schoenen aan en deed hij mee aan enkele open mics aan het skatepark in Genk. “Na mijn optredens kreeg ik telkens eerlijke, opbouwende kritiek van andere rappers uit de buurt. Zonder mijn eigenheid te verliezen, ben ik met die commentaren aan de slag gegaan”, vertelt Gianni enthousiast. 

Enkele jaren later ging zijn rapcarrière écht van start tijdens Genkster Squad, een Genks hiphopproject georganiseerd door Villa Basta. Tijdens dat project werd de basis gelegd voor de motivatie die hem nu nog altijd drijft. Hij leerde er ook heel wat rappers uit de Genkse hiphopwereld kennen met wie hij nu samenwerkt: “Chaz en Djalu, Youssef, Don Luca, de mannen van Onze Zaak… Het zijn allemaal kameraden geworden”, zegt Gianni met een glimlach. 

Authenticiteit ten top

De nummers op zijn eerste EP bevatten vooral teksten die Gianni tijdens zijn Genkster Squad-periode schreef: “Ik zat toen in een moeilijke fase van mijn leven waarin alles tegenzat. Ik vond geen richting en bleef maar wat rondzwerven.” Ergens doet zijn muziek denken aan de Nederlandse rapformatie Opgezwolle, maar eigenlijk past Gianni alias Aria niet in een hokje – daarvoor is zijn muziek te authentiek. 

“Alle grote rappers zijn bewust hun eigen weg ingeslagen. Ook al veranderden hun stijlen, toch blijven ze hun eigen ding doen. Ik doe ook écht waar ik zelf zin in heb”, gaat Gianni verder. Alleen al met zijn aparte uiterlijk – hoeveel rappers dragen een bril? – drukt Gianni zijn eigen stempel op het rapgenre. Wie is volgens hem de grootste der rappers? “Jay Z. Die man steekt verschillende dubbele lagen in zijn teksten, maar houdt ze toch toegankelijk voor iedereen. Alleen luisteraars die zijn muziek meerdere keren draaien, ontdekken de dubbele bodem. Zulke teksten kunnen schrijven, dat is mijn ultieme doel.” 

Opnamestudio Villa Basta

Enkele weken geleden dook hij voor het eerst de studio in. “Het was zalig om na al die jaren eindelijk mijn muziek op te nemen”, vertelt Gianni honderduit. Hij voelde zich meteen op zijn gemak in de opnamestudio van Villa Basta. “Die houten bekleding en warme lichten… die zorgden meteen voor een gezellige sfeer in de studio.” 

Z’n zenuwen schakelden een frequentie lager dankzij de begeleiding van Joren Knieper en Bert Anthonissen van Villa Basta. “Ik heb hen allebei leren kennen via Villa Basta en intussen zijn het goede kameraden geworden”, zegt Gianni met een glimlach. Dat zijn opnames productief verliepen, bevestigt hij met lovende woorden aan het adres van Villa Basta-producer Joren Knieper: “Die jongen is echt ongelooflijk getalenteerd. Hij slaapt amper drie à vier uren per nacht, zo gepassioneerd is hij bezig met zijn werk. En dan te bedenken dat hij nog maar eenentwintig is… Niet te geloven!”

Wilde toekomstplannen

Voor de releaseshow van zijn EP rekent Gianni op de rappers van Genkster Squad. “Momenteel werk ik mee aan een nieuw hiphopproject van Villa Basta dat voortvloeit uit Genkster Squad. Ik kan er nog niet veel over kwijt, maar het zal de Genkse hiphop terug op de kaart zetten”, glundert Gianni. 

En daar blijft het niet bij: er liggen nog meer wilde plannen op stapel. Over enkele maanden duikt hij opnieuw de studio in voor de opname van een tweede EP. “Ik heb zoveel nieuw materiaal. Allemaal nummers die nog meer bij mijn huidige mindset passen”, legt Gianni gepassioneerd uit. Zijn grote droom? Dat zijn albums de geschiedenisboeken ingaan als Vlaamse hiphopklassiekers. “Ik hoop dat ze op een dag de rekken vullen tussen muziek van Luk De Vos of Bart Peeters. Aanzien worden als een van de grote Vlaamse artiesten: dat zou het toppunt zijn.” 

Lieve vrienden, dat Gianni ons in de toekomst veel te bieden heeft, is duidelijk. Wie jarenlang ongeduldig heeft uitgekeken naar Gianni’s EP, wordt dubbel en dik beloond met maar liefst twee nieuwe EP’s, een nieuw Genks hiphopproject, een videoclip én heel wat optredens komende zomer. Gianni, ik wens je nog veel succes met je muziek. Ik kijk er alvast hard naar uit! 

Wil je net zoals Aria een muziekopname doen bij Villa Basta? Stuur een mailtje naar info@villabasta.beof bel 011 72 77 77. Alle info over de opnamestudio vind je hier.

RELAX. ENJOY.

LOGIN