Zoubida van Fashion Bar: “Ik hou van verandering, maar blijf altijd verbinding zoeken”

Storyteller: Viviane Bruninx
Fotograaf: Ashta Khanna KapurD

Dag lieve vrienden, telkens als ik in Hasselt door de Aldestraat loop, word ik aangetrokken door het pand op nummer veertig. De aanlokkelijke etalage nodigt uit om binnen te gaan snuffelen tussen alle leuke kleding, schoenen en zoveel meer. Ik stap er dikwijls naar binnen om rustig rond te kijken, maar als ik hulp nodig heb, staat de vriendelijke Zoubida Barka klaar met raad en daad.

Kleding verkrijgbaar bij Fashion Bar

Recent was ik er te gast voor een gesprekje. Zoubida ontving mij met open armen en vertelde enthousiast over het verhaal en de missie van haar Fashion Bar.

Hoe het begon

In het verleden werkte Zoubida tien jaar als sales manager bij Luminus, maar ze verlangde naar een bezigheid waarin ze haar creatief talent en passie kon uiten. Tijdens reizen en citytrips viel haar oog altijd op leuke conceptstores. Dat wilde ze Hasselt ook geven: een conceptstore waar de totaalbeleving centraal staat en alle zintuigen geprikkeld worden. In april 2017 opende ze samen met haar zakenpartner en schoonbroer Dirk Fashion Bar. Zoubida richtte zich op de kledingwinkel en Dirk nam de bar onder zijn hoede.

Zoubida toont wat de Fashion Bar allemaal te bieden heeft

Uiteindelijk belandden er andere uitdagingen op het pad van haar zakenpartner en besloot Zoubida om Fashion Bar alleen verder te zetten. Door haar ervaring en eeuwige ambitie om haar zaak volledig tot z’n recht te laten komen, veranderde Zoubida gaandeweg de invulling van het concept, gesteund door haar topteam: Dana, Saskia en Donato.

City Rock Fashion

‘City rock fashion’

Zoubida laat drie stijlen terugkeren in haar conceptstore. “Bijna elke vrouw zal zich erin herkennen”, zegt ze, “Maar onze kledingstijl hangt nogal eens af van ons humeur of de gelegenheid waar we verwacht worden. Precies om die reden ontdek je hier een moderne, ‘girly’ en stoere stijl in de kledingstukken. Ik definieer het geheel als ‘city rock fashion’”, legt Zoubida enthousiast uit. Wanneer ik rondkijk in de mooie winkel, zie ik topmerken als Mos Mosh en Lois Jeans. Naast een stijlvolle damescollectie kan je bij Fashion Bar ook terecht voor moderne mannenmode.

Sieraden, verkrijgbaar bij Fashion Bar

Zoubida streeft ernaar haar klanten te verrassen door hen tijdens elk bezoek sensorisch te prikkelen. Veranderingen in het decor en aanpassingen aan de inrichting op basis van het seizoen of een lokaal evenement dragen bij aan de totaalbeleving. “Wanneer bijvoorbeeld de Jeneverfeesten plaatsvinden in Hasselt, geef ik de jeneverflessen een prominente plek in de zaak”, verduidelijkt Zoubida. Op die manier weerspiegelt Fashion Bar wat er in de stad leeft.

Internationale inspiratiebronnen

Waar Zoubida haar inspiratie vandaan haalt? Voornamelijk uit grote steden zoals het alternatieve Amsterdam, modebewuste Milaan of eigenzinnige Berlijn. Die inspiratiebronnen brachten ook een uitdaging met zich mee. Hoewel Hasselt een bruisende stad is, bleek de integratie van elementen uit wereldsteden soms moeilijker dan gedacht. Zoubida ziet zelf een verklaring in het feit dat Hasselt een stad is met een dorps karakter. Het is een meer intieme en bescheiden plaats en dat vertaalt zich in de keuzes van het cliënteel. Daaruit leerde Zoubida om dicht bij de comfortzone van haar lokale klanten te blijven. Mooi om te zien hoe ze er altijd weer in slaagt om de aansluiting met de mensen niet te verliezen!

Interieur van de Nana Bar
Lekkernijen verkrijgbaar in de Nana Bar

NaNaBar: van tajine avond tot bedrijfsevenement

Zoals de naam al aangeeft, is er ook een bar aanwezig in Fashion Bar. “Na het vertrek van Dirk is de keuken enkele maanden dicht geweest. Ik heb lang nagedacht over een nieuw menu”, vertelt Zoubida, “Ik was het ver aan het zoeken, maar eigenlijk was dat niet nodig. Ik ben opgegroeid met de Arabische keuken en klanten vroegen me soms waar in de buurt je lekker Marokkaans kan eten. Dus stelde ik me de vraag: ‘Waarom bied ik die specialiteiten zelf niet aan in Fashion Bar?’ En zo geschiedde.” Ook daarin wilde Zoubida verbinding houden met de lokale bevolking. Zo vind je er een traditionele burger, maar dankzij de toegevoegde Marokkaanse kruidenmix waan je je in Arabische sferen.

Lekkernijen verkrijgbaar in de Nana Bar 

De bar kreeg een eigen naam: NaNaBar. ‘Nana’ is het Marokkaanse woord voor munt. “Munt is een typisch kruid en bij elk gerecht dat we serveren past een glaasje muntthee”, vertelt Zoubida trots. Voor deze gedreven zaakvoerster is het belangrijk dat klanten makkelijk de weg naar de bar vinden. Ook wanneer je geen kleding koopt, ben je van harte welkom voor een lekker gerecht of een heerlijk glaasje.

Arabische sfeer weerspiegelt in het servies van de Nana Bar 

Een keer per maand kan je bij Fashion Bar terecht voor een heerlijke tajine avond, de Soirée Tajine. Volgende maand vindt die plaats op 22 november.

Ook als bedrijf kan je gebruik maken van het totaalconcept. De locatie leent zich voor een meeting die je kan combineren met een Marokkaans etentje. Zoubida voegt er zelfs mode- of stijladvies aan toe.

Wil je meer weten over Fashion Bar, bezoek dan zeker hun stijlvolle website. Fashion Bar is ook actief op social media, zowel op Instagram als Facebook.

De Fashion Bar in de Aldestraat

RELAX. ENJOY.

LOGIN