Liobe Andelhofs, student aan PXL-MAD: “Ik ben eigenlijk heel verlegen, maar ik wil wel opvallen”

Door: Sara Yohanna Peeters

Dag lieve vrienden, ik ben Sara Johanna. Ik wil jullie graag kennis laten maken met Liobe Andelhofs, de kunstenares achter het werkOplichter. Door onze gemeenschappelijke interesse in en voorliefde voor design, leerden we elkaar drie jaar geleden kennen aan de kunsthogeschool PXL-MAD School of Arts. Dit was ons eerste diepgaande gesprek over haar en haar werk.

Op 16 september vond de jaarlijkse autoloze zondag plaats in Hasselt. Deze editie werd in een feestelijk jasje gestoken door veertig kunstenaars die hun eigen interpretatie van de fiets uitwerkten. Het resultaat van het project dat Ring Ring werd gedoopt: een rondje doorheen Hasselt op de fiets. Grafisch ontwerpster Liobe Andelhofs, student aan PXL- MAD, droeg bij aan het initiatief.

Liobe staat bekend om haar uitgesproken stijl en ook al is die verschillend van de mijne, ik heb hem altijd geapprecieerd. Wanneer ik haar vraag hoe ze haar stijl zou omschrijven, blijft het even stil. Ze pikt van alle stijlen een stukje dat haar aanspreekt en experimenteert daarmee. “Ik zie het als een soort street art: alternatief, apart en strak, maar toch rommelig. Ik ontwerp vanuit mijn emotie en probeer met het werk dat ik maak mijn definitie van ‘mooi’ duidelijk te maken. Daarom focus ik me de laatste tijd meer op mezelf en wat ik interessant vind. Via die weg hoop ik anderen te inspireren.”

Aangezien ik me op dezelfde plaats in mijn leven bevind als Liobe, vraag ik me af hoe haar weg tot nu toe verlopen is. “Vroeger tekende ik op alles wat ik tegenkwam. In de les maakte ik tekeningetjes in mijn boeken of ik knutselde nieuwe kaften voor mijn agenda. En met de hulp van mijn mama maakte ik mijn eigen kleren.” Haar creatieve interesse groeide uit tot meer dan een hobby. Vroeger ging ze naar de kunstacademie, nu studeert ze aan PXL-MAD School of Arts. “Ik ben een grote, volwassen versie van mezelf geworden”, vat Liobe samen.

Fietsen: Liobes levensstijl en artistieke expressie

“Als student in Hasselt fiets ik overal naartoe. Ik kan mijn leven zonder dus niet voorstellen”, zegt Liobe, die op haar stalen ros naar onze afspraak kwam. Het project Ring Ring, vindt ze dan ook super. De naam Ring Ring is dubbelzinnig gekozen, omdat het verwijst naar de locatie, de kleine ring, en naar het geluid van een fietsbel. Ook Liobe verwerkt diepgang en dubbelzinnigheid in haar werk.

Zo heeft de fiets die ze in Oplichter gebruikt, eerder dienst gedaan voor een micro-expositie aan PXL-MAD. Voor dat werk benoemde ze de onderdelen om er ons bewust van te maken dat de fiets niet één voorwerp is, maar een samenstelling van verschillende onderdelen. Het is dus een complex object, hoewel het in onze ogen vaak een dagdagelijks, banaal voorwerp is.

Door die fiets nu op de kleine ring te installeren, komt Liobe letterlijk met haar kunst naar buiten. Niet enkel als ontwerper wil ze opvallen, ook als fietser in het verkeer. “Het project gaat over veiligheid en natuurlijk wil ik veilig op school geraken.” Daarom spoot ze de fiets wit en behandelde hem met glow-in-the-dark verf. Dit zorgt ervoor dat hij oplicht in het donker. Zo valt hij overdag en ‘s avonds goed op in het straatbeeld. “Het gaat me niet alleen over zichtbaarheid in het verkeer. Ik wil als kunstenaar ook gezien worden. Ik ben eigenlijk heel verlegen, maar ik wil wel opvallen.”

Voor dit werk wilde ze zichzelf tussen de andere kunstenaars plaatsen, aangezien ze net als zij inwoner van Hasselt is. Daarom heeft ze haar fiets letterlijk tussen de andere werken gezet. Ik vraag haar nieuwsgierig naar de betekenis van de naam Oplichter. “Ha ja, de naam”, vertelt ze enthousiast, “Het is een soort woordgrapje. ‘opLICHTer’ omdat de fiets opvalt en licht geeft. En ‘oplichter’, omdat ik iedereen oplicht. Want ik probeer mensen te laten geloven dat het een serieus werk is, terwijl ik hen eigenlijk naar iets lelijks en baldadigs laat kijken.”

Eigen kledingcollectie in Hasselt?

We blikken samen vooruit en praten even over onze toekomst. Ik vraag waar ze zichzelf ziet over vijf of tien jaar. “Allereerst wil ik natuurlijk afstuderen. Daarna duik ik misschien nog verder de boeken in, maar dat weet ik nog niet zeker. Het liefst wil ik dingen maken”, zegt ze met een glimlach, “Textiel en het bedrukken van kleding vind ik ook interessant. Mijn droom is een eigen kledingcollectie met grafische prints.” Vandaag personaliseert ze haar kleding en ontwerpt ze T-shirts. Daar wil ze graag mee doorgaan. Wat het met haar doet wanneer ze haar ontwerpen op straat tegenkomt? “Ho, zover is het nog niet. Ik doe dat nu enkel voor vrienden en familie, maar wie weet verkoop ik de ontwerpen binnenkort wel.”

Waar ze wil belanden weet ze nog niet. “Hasselt heeft me gevormd en ik vind het een leuke stad, maar ik wil wel meer zien.” Of ze nadenkt over verre reizen? “Dat soort verhalen vind ik altijd knap, maar ik ben nog nooit ver weg geweest in mijn eentje. Ik weet niet zeker of het onbekende wel aan mij besteed is.”

Gelukkig zijn à la Liobe

Of ze nog tips heeft? “Ik zal proberen inspirerend te zijn!” zegt ze lachend. “Deze is vrij afgezaagd, maar laat je niet afschrikken door wat mensen zeggen en laat je de les niet spellen. Je wordt gelukkiger als je helemaal jezelf bent.” Ik ben het volledig met haar eens: wees lekker jezelf, ongeacht wat anderen daarvan vinden. “Stap vooral uit je comfortzone, al is het met kleine stapjes”, voegt Liobe toe.  “Eigenlijk ben ik verlegen, maar ik heb gemerkt dat ik tot andere, betere ideeën kom wanneer ik mijn comfortzone verlaat.” 

Lieve vrienden, ik heb Liobe zien uitgroeien tot de kunstenares die ze vandaag is en kan met zekerheid zeggen dat we van haar nog zullen horen. Ik vond het een fijn gesprek en wens haar veel geluk, gezondheid en inspiratie toe. Samen met Liobe nodig ik jullie uit om haar werk te gaan ontdekken. Oplichter bevindt zich aan de finish van het Ring Ring project.

RELAX. ENJOY.

LOGIN