Klein Japan in België, alleen maar mooier met de jaren

Door: Medina Ismailova

Dag lieve vrienden, ik heb al heel wat leuke plekken en attracties bezocht in de provincie Limburg, maar eentje vind ik heel bijzonder: de Japanse Tuin. In Hasselt en ver daarbuiten is het de uitgelezen plek om de echte, traditionele Japanse cultuur te beleven.

Tijdens mijn stage bij de Japanse Tuin leerde ik het team achter de organisatie kennen, net als de mensen die de tuin hebben opgericht. Zij vertelden me dat de Japanse Tuin de grootste van zijn soort in Europa is. Toen de tuin vijfentwintig jaar bestond, kwamen er zelfs negentigduizend bezoekers langs! Over het grote succes en hoe alles begon vertellen onze helden, de oprichters van de Japanse Tuin, met veel plezier.

De eerste oprichters van de Japanse Tuin, Jean Paul Houben en Claire Lelièvre, werken nu als vrijwilligers voor de organisatie en blijven bijdragen aan het succes van de tuin. Allebei voelen ze zich verantwoordelijk voor een betere toekomst en ontwikkeling van de tuin.

Eerste stappen en succes van de Japanse Tuin

Claire en Jean Paul hebben actief deelgenomen aan het communicatieproces en de opbouw van relaties met de stad Itami. In het begin was Claire de voornaamste contactpersoon. Iedere week telefoneerde ze met haar Japanse collega om te onderhandelen over de grondwerken bij de Japanse Tuin. Ze regelde overeenkomsten van studentenuitwisselingen, organiseerde tentoonstellingen over Japan en nodigde Japanners uit om workshops te komen geven. “Er werden grote tentoonstellingen over Japan opgezet om het vertrouwen van de Hasselaren te winnen”, blikt Claire terug. Dat waren de eerste stappen om een authentieke Japanse plek te creëren en meer bezoekers aan te trekken.

Jean Paul was op dat moment stadssecretaris van de stad Hasselt en reisde veel naar Japan. Hij breidde er zijn netwerk uit en bracht verschillende ideeën mee voor de organisatie van de Japanse Tuin. Alles verliep vlot, legt hij uit. “Communicatie was nooit een probleem. Zij voorzagen mensen die Engels spraken en wij hadden onze studenten die Japans konden. We reisden regelmatig met grote delegaties naar Japan en waren voorbereid op interculturele onderhandelingen. Toen wisten we al hoe we ons moeten gedragen. Succesvol onderhandelen met Japanners vraagt tijd, maar zo doe je heel wat ervaring op in zakendoen. Zij waren alvast even enthousiast als wij.”

Mooie herinneringen

Claire en Jean Paul koesteren mooie herinneringen aan hun carrière bij de Japanse Tuin. Wat Claire het meest is bijgebleven, is een compliment van de Japanse ambassadeur. “Iedere drie jaar krijgt België een nieuwe Japanse ambassadeur. Limburg wordt meestal als laatste provincie bezocht. Tijdens zijn bezoek maakte de Japanse ambassadeur de opmerking dat hij in veel steden geweest was, maar nog nooit zo’n mooie tuin gezien had. Hij zei dat het een echte Japanse Tuin was”, vertelt ze bevlogen. Voor Jean Paul zijn alle herinneringen verbonden aan de tuin even mooi. “Ik ben verliefd geworden op de tuin. Het is een stuk van mezelf geworden”.

Iedereen die ooit in de Japanse Tuin rondgewandeld heeft, heeft er mooie herinneringen aan. Hetzelfde geldt voor de oudste vrijwilliger van de tuin, Jef Grosjean. Hij is meer dan negentig jaar oud en doet zijn werk nog altijd even graag. Toen de tuin opende in 1992, ging hij met pensioen en begon hij als vrijwilliger aan de kassa. Intussen voelt hij zich hier helemaal thuis. Doorheen de jaren maakte hij ook veel vrienden. “We doen altijd leuke dingen met collega’s. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal afgelopen zomer keken we samen naar de wedstrijd tussen Japan en België. Met alle respect voor de Japanners supporterden we toch voor België. En België heeft gewonnen!” Die memorabele avond is voor Jef een van zijn mooiste herinneringen.

Favoriete evenementen

Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd in de Japanse Tuin. Voor Claire is Ohanami haar absolute favoriet. “Dan vieren we dat de Japanse Tuin terug open is. Mensen komen dan om te picknicken als het mooi weer is.” Jean Paul heeft een voorkeur voor Obon Matsuri. “Het was mijn idee om evenementen te organiseren. De bedoeling was om zo meer mensen aan te trekken om naar Hasselt te komen en de Japanse Tuin te bezoeken. Tijdens Obon is het altijd gezellig en wondermooi: kaarsen drijven in de vijver, er is een avondmarkt… Vaak komen Japanse studenten samen om de obon dans te dansen.”

Toekomst

Claire en Jean Paul zien de toekomst van de Japanse Tuin rooskleurig in. Ze zijn heel trots op het werk van de medewerkers van de tuin en hopen dat verder te zetten. Jean Paul benadrukt dat het succes voortvloeit uit oprechte interesse en passie: “Als je hier werkt, kijk je op een Japanse manier naar opdrachten. Je moet gevoel hebben voor de Japanse cultuur.” Intussen kijkt Claire uit naar vernieuwing in de toekomst. Zo hoopt ze op een extra cafetaria, zodat meer bezoekers kunnen plaatsnemen om te genieten van de natuur. Volgens Jean Paul zullen ze ogen tekort komen, want het uitzicht van de tuin wordt alleen maar fraaier. “Japanse tuinen worden altijd mooier met de tijd”, besluit hij.

Lieve vrienden, willen jullie de Japanse Tuin bezoeken of deelnemen aan evenementen of workshops? Op 28 oktober 2018 vindt het evenement Dag van het Boeddhisme in de Japanse Tuin plaats. Je krijgt de unieke mogelijkheid om meer over het mediteren te leren en de Japanse Tuin in de mooie herfstperiode te bewonderen. Benieuwd? Aarzel dan niet en neem snel een kijkje voor meer info op hun website of Facebookpagina

RELAX. ENJOY.

LOGIN