Johan Vaes: “Wat ik creëer, noem ik subtiel realisme”

Door: Karolien

Dag lieve vrienden. Bij mijn toenmalige werkgever Konings nv, leerde ik acht jaar geleden Johan Vaes kennen. Hij was een medewerker op het labo, ik werkte op de salesafdeling. Naarmate ons contact groeide, leerde ik hem kennen als een creatief iemand. En creatief bleek zacht uitgedrukt, net als ons groeiend contact. Want vandaag neem ik dit interview af op ‘ons’ terras.

Creatief bezig vanaf dag één

“Als student volgde ik publiciteitsgrafiek in Hasselt”, vertelt Johan. Op zijn 19e heeft Johan, net zoals veel jongens in die tijd, zijn legerdienst aangevat. Ook in het leger ontdekten ze zijn creatief talent al snel. “Ik was geplaatst op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel binnen de Welfaredienst en onder andere verantwoordelijk voor het opmaken van het ‘kazernekrantje’. Daarnaast werkte ik aan een nieuw publiciteitsbord voor de 10e WT.” vertelt Johan met enige nostalgie. Na zijn legerdienst is hij onmiddellijk in een drukkerij beginnen werken maar van creatieve kunsten is niets meer in huis gekomen. “Tot ik Karolien, jou dus, leerde kennen. En jij was zo onder de indruk. Blijkbaar zag jij meer in mijn talent dan ik. Daarom heb je me gepusht om er opnieuw iets mee te doen.”

Subtiel realisme

Ondertussen heeft Johan al zes jaar atelier schilderkunsten achter de rug. Aan de academie in Heusden-Zolder, ondergebracht in het roze kasteeltje van Meylandt. En onder deskundige begeleiding van Hasselts kunstenaar Herman Maes. “Ik schilder hoofdzakelijk met olieverf op doek”, vertelt Johan. “Al heb ik ook werken in potlood en pastel. Mijn werken zijn vaak een realistische weergave van fragiele beelden rondom me, die ik meestal zelf maak en al dan niet aanpas. Ik noem het ‘subtiel realisme’. Vaak vergroot ik een detail uit, zodat er een surrealistische nevel over het werk komt te hangen. Soms beland ik er zelfs mee in het abstracte”, verklaart hij. En net dát maakt Johans oeuvre zo boeiend.

Montmartre en exposities

Gelijktijdig met zijn opleiding aan de academie deed Johan ook verschillende jaren mee aan het Hasselts kunstmarktje Montmartre. Hij is ook al jaren de persoon op de pentekening van het Hasseltse Montmartre-logo. “Ik tekende er ter plaatse realistische weergaven in potlood en pastel. Het is inspirerend om met voorbijgaand publiek aan je tekening te werken”, verklaart Johan. Deze zomer hangt er een werk van hem op de Abdijsite Herkenrode, op een expositie van alle Limburgse academies. Voorheen hingen er ook werken van Johan op Alden-Biesen in Bilzen, op een projecttentoonstelling in Leopoldsburg en in de Muze in Heusden-Zolder. Enkele van zijn werken zijn ondertussen ook in privébezit.

Zijn eerste persoonlijke expositie

Nu is Johan klaar voor zijn eerste persoonlijke expositie. “Mijn expositie loopt van 5 tot en met 26 augustus in de Bottelarij in Wellen. Op 5 augustus starten we met een Kunstenaarsontbijt.” Het is voor Johan zijn eerste outing als kunstenaar en dat in de maand dat hij 50 wordt. Dat maakt het voor hem heel bijzonder. “Maar hopelijk ook een nieuw hoofdstuk, want dit is reuzeleuk!” bekent hij. Naast de werken die er de ganse maand zullen hangen, schilderde Johan voor dit Kunstenaarsontbijt zeventien exclusieve werkjes van 15 op 15 cm. Eén cadeautje per tafel, om mee naar huis te geven. “Het is zwoegen en zweten als je met een deadline moet werken, maar net dat daagt je creativiteit uit om nieuwe uitdagingen te verwezenlijken”, vertelt hij enthousiast.

Ik dank Johan voor het delen van dit mooie verloop van zijn creatieve weg en wens hem nog veel succes met het vervolgverhaal.

Lieve vrienden, ik kijk alvast vol spanning uit naar deze expositie. Voel je vrij om de werken van Johan ook te gaan bekijken in de Bottelarij.

RELAX. ENJOY.

LOGIN